Ai treaba la institutile statului? Ia un Xanax !

Sa ai treaba la institutiile statului sau pe la vreun furnizor de utilitati trebuie obligatoriu sa iei inainte o doza dubla de Xanax. Cat de calm ai fi, dupa cel mult zece minute de stat la un ghiseu simti cum iti pocnesc venele prin cap. Poti sa fi monument de corectitudine, sa ai toate facturile achitate la zi, ca tot se gaseste un bou sa te puna la plata invocand evident: ” asa trebuie, asa a spus seful, asta-i legea”.
Spre exemplu Primaria Botosani a inventat de cativa ani „adresa de recenzare”. O hartie care atesta ca adresa unde locuiesti, cea scrisa in buletin la tine,este cea corecta. Tu ca cetatean nu poti sa schimbi numele strazii si nici sa muti blocul din loc la alt numar de pe strada. Primaria insa poate sa faca lucrul asta ori de cate ori vrea nea’ primarul sau consiliul local. Deci, tu nu ai nicio vina ca primaria ti-a modificat numele strazii sau scara blocului insa esti pus sa platesti o taxa atunci cand tot primaria are nevoie sa vada daca adresa corespunde cu baza de date a municipalitatii. Trei lei costa treaba asta, dar nu suma conteaza, ci timpul pe care il pierzi pe la ghiseu, stand la coada. Stai odata sa platesti taxa, mai stai inca odata sa completezi cererea, n-ai copie la actele originale si revii dupa cateva minute. Si tot asta o iei de la capt si pierzi vreo doua ore pentru o hartie pe care o plimbi intre birourile primariei. Plus ca trebuie sa induri duhneala aglomeratiei de la ghisile de relatii cu publicul.
La furnizorii de utilitati este si mai rau. Pe bune, astia se cred mai tari ca statul. La E.on va predati de la bun inceput. Astora nu le pasa de nervii tai. Daca vad ca te albastresti la fata si incepe sa-ti tasneasca sangele pe nas, angajatul de la ghiseu iti recomanda cu calm sa suni la un call center. Adica, mai pe scurt te pune sa vorbesti cu un robot, pe banii tai. Ei sunt atat de nesimtiti incat chiar daca legea interzice sa le mai factureze clientilor ” Estimari”  tot o fac. Sfidator, nu?!
Un caz aparte este la Apa Grup, fostul furnizor de apa canal aflat in faliment. Bunaoara am avut nevoie de o adresa de la Nova Apaserv, ca nu am datorii al apa. Am obtinut-o pe baza de cerere si de stat la rand si de plata a unei facturi in avans. La ghiseu insa surpriza. Ca sa fie valabila, adevarinta mai trebuia stampilata si de falimentara Apa Grup. Aflu unde isi mai au sediu si ii gasesc la parterul lui bloc de nefamilisti, prin zona cimitirului Pacea. Intr-o camera de camin doua grase transpitate jucau de zori bilute pe calculatorul institutiei. Dau civilizat buna ziua si mi se raspunde tarziu, dar fara sa se uite cineva la mine. Bilutele erau evident mult mai importante. Le spun nervos ca vreau o stamplila si o semnatura pe adeverinta care atesta ca nu am datorii la apa. Se vede ca tonul meu mai ridicat a iritat-o pe una din grase care imediat a ridicat capul din monitor si mi-a aruncat printre dinti : ” dar de unde stiti ca nu aveti datorii la noi?!” Dupa ce-i spun numele si adresa, grasa bufneste si in ras :” da , da, cred ca avem si titlu executoriu pe numele dumneavoastra….” Insist sa verifice mai bine in calcuator si evident nu eram eu cel cu titlul executoriu. Era o asemanare de nume, dar ce mai conteaza ?! Pentru cateva momente mi-a stat inima. Oricum mi-a distrus feng shui-ul pe ziua de azi. Si stai si te intrebi de ce dracu lumea e asa incruntata!

de |2017-05-12T13:09:09+00:0012 mai 2017|Editorial|

One Comment

  1. Ghin Ionescu 12 mai 2017 at 23:59 - Reply

    Eh..din cate povestesti..ai avut noroc 🙂 pe bune ! se poate mult mai rau…

Leave A Comment