Fantastic! Egner a frecat jumatate de miliard pe cativa saci de ipsos !!!!!

Incredibil! Iata cum si-au batut joc de banul public in Botosani oamenii promovati de PSD. Botosani Necenzurat a descoperit cum fostul primar Florin Simion Egner a cheltuit 420000 Ron pe cativa saci de ipsos. Fara sa intrebe pe nimeni in anul 2003 Florin Egner a intentionat si a achitat construirea unei statui „Sfantul Gheorghe omorand balaurul”, statuie pe care intentiona sa o amplaseze in Piata Revolutiei. El a platit aceasta suma sculpturului Darie Dup, insa statuia nu a fost ridicata nici pana in zilele astea fiind inca la stadiul de mulaj de ipsos in custodia artistului.

Daca ar fi amplasat statuia undeva fostul primar Florin Egner s-ar fi dezis de crestinism. El nu ar mai fi fost primit in nicio biserica. Dogmele ortodoxe spun clar ca noi crestinii nu ne inchinam la chip cioplit. Sfintii ii vedem doar pe icoane, pictati si nu sculptati. ┬áRealizarea acestei statui este o blastemie„, a declarat parintele Cristian Partenie de la Biserica Vovidenia.

Si totusi statuia exista. ba mai mult, sculptorul Darie Dup a mai cerut aproximativ 2 miliarde de lei pentru a imbraca mulajul realizat in bronz. Dar iata cum s-au petrecut lucrurile! In anul 2003 printr-un referat emis de catre Serviciul Relatii cu Publicul din Primaria Botosani s-au cerut 45000 Ron pentru realizarea monumentului Sfantului Gheorghe. Referatul a fost insusit si aprobat de catre primarul Florin Simion Egner care la propunerea compartimentului investitii a admis achizitionarea dintr-o singura sursa, practic prin atribuire directa a serviciilor sculptorului Darie Dup care in acel moment era seful catedrei de sculptura din Cadrul Academiei de Arta din Bucuresti. De altfel prin adresa 17475/13.08.2003 Darie Dup a fost singurul invitat la negocierea contractului de achizitie publica: turnarea in ipsos a monumentului Sfantului Gheorghe omorand balaurul. In data de 14.08.2003, adica dupa doar o zi sculptorul Darie Dup s-a prezentat la Primaria Botosani si a incheiat un proces verbal de negociere. El a cerut 550 de milioane, dar primaria a oferit doar 450 de milioane pentru o statuie de ipsos. Primarul Egner evident a aprobat aceasta achizitie. Surpriza vine de la caietul de sarcini privind realizarea monumentului Sfantul Gheorghe. Comisia numita de Florin Simion Egner la care era presedinte a cerut ca statuia sa aiba urmatoarele caracteristici. ­čÖé

  1. sa aiba 2,9 metri de la baza lucrarii pana in varful sulitei
  2. sa contina 3 personaje: cal, calaret si balaur, toate personajele sa fie in miscare, iar sulita sa fie infipta in gura deschisa a balaurului. ­čÖé
  3. statuia sa fie amplasata intr-o pozitie relevanta, simbolica astfel incat sa justufice acegerea Sfantului Gheorghe ca patron spiritual al Municipiului Botosani.

In 10 luni sculptorul Darie Dup a si terminat statuia si s-a incheiat un proces verbal de receptie finala. Fenomenal, desi s-a platit aproape jumatate de miliard pe statuie, ipsosul modelat de Darie Dup a ramas in custodia acestuia. Comisia a avut doar cateva nelamuriri in ceea ce priveste pozitia capului Sfantului Gheorghe, a formei coamei si picioarelor calului si a executiei balaurului. Pentru aceasta statuie au fost folositi in jur de 100 de saci de ipsos care nu costau mai mult de 5000 lei.

Nici pana in ziua de astazi statuia nu a fost adusa de la Bucuresti si este inca in custodia sculptorului Dup si probabil o sa mai ramana o vreme la acesta. Preotii sunt de parere la unison ca executarea unei astfel de statui si amplasarea ei in oras ar fi fost o fapta pagana si ca nici in ruptul capului nu ar fi fost de acord cu acest lucru. De altfel este cunoscuta pozitia transanta a Protopopiatului Botosani care in anul 2012 a cerut schimbarea tuturor covoarelor din Primarie deoarece pe stema municipiului imprimata pe ele exista o cruce, iar preotii nu au fost de acord ca cineva sa calce pe aceste cruci.

In legatura cu deja celebra statui a lui Sfantul Gheorghe omorand balaurul, primarul Catalin Flutur a declarat: „Nici nu e corect ce s-a intamplat, nici nu intentionam sa turnam in bronz aceasta statuie, nici nu vrem sa o amplasat undeva. Stu ca regulile Bisericii Ortodoxe interzic cioplirea chipurilor de sfinti. Nici nu intra in vorba sa mai cheltuim bani pe aceasta statuie. Cert este ca sculptorul Dup trebuie sa aduca statuia la Botosani, adica sa livreze produsul si sa o depozitam undeva.

Flutur admite ca cei 450 de milioane sunt bani imputabili insa nu stie cand si cine va fi tras la socoteala. Cert este ca Municipiul Botosani a ramas vaduvit de jumatate de miliard, bani aruncati pur si simplu in vant de fostul primar, doar ca sa isi satisfaca niste ambitii personale.

De altfel Florin Egner este singura persoana din Botosani care si-a comanda si a primit un bust cu propria imagine, insa sotia sa Rodica Egner i-a interzis categoric sa-l aduca acasa. Pasiunea pentru statuia lui Egner este recunoscuta, el cheltuind sute de milioane de lei pe realizarea aleei personalitatilor din parcul Mihai Eminescu si ornarea acesteia cu niste statui de o calitate indoielnica, statui care l-au imbogatit pe sculptorul Maricel Manastireanu.

Cheltuielile exagerate si ideile lui Florin Egner se inscriu pe aceasi linie cu cheltuielile si ideile celorlalti demnitari PSD Botosani care promiiteau: trenuri de mare viteza, stadioane ultramoderne, IT Valey si alte gogomanii in incercarea lor disperata de a-si atrage voturi.

Curios este ca Curtea de Conturi nu a intervenit si nu a imputat aceste sume de bani cheltuite aiurea pe fostul edil Egner, desi o asemenea cheltuiala era: si exagerata si impotriva credintei si impotriva legii si fara folos.

Botosani Necenzurat va prezinta o galerie foto cu oribila lucrare realizata de sculptorul Dup si finantata de ateul Florin Simion Egner.

de |2017-04-11T15:14:48+00:0011 aprilie 2017|Editorial|

Leave A Comment