Decontarea integrala a navetei elevilor-o mare teapa! La Botosani abandonul scolar va inflori

Situatie ingrijoratoare! Rata abandonului scolar ar putea creste la nivelul judetului Botosani. Multi dintre elevii din mediul rural se limiteaza la absolvirea clasei a VIII-a iar saracia ii impiedica sa urce pe treapta invatamantului liceal. Una dintre cauzele acestei situatii este si naveta pe care trebuie sa o faca pana la liceu . Statul nu deconteaza integral transportul elevilor iar posibilitatile parintilor sunt limitate.

Liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant filiala Botosani a precizat ca Ordonanta de Guvern privind decontarea integrala a navetei elevilor nu va fi de niciun folos la Botosani.

Stim cu totii ca problema abandonului scolar este o realitate in invatamantul romanesc, problema care loveste inclusiv in cadrele didactice. Faptul ca aproximativ 20% din absolventii clasei a VIII-a nu continua in formele superioare de invatamant, genereaza o reducere de norme didactice, o reducere de posturi. Aceasta ordonanta care pleaca de la o idee generoasa, decontarea navetei integrale astfel incat sa se rezolve problema abandonului scolar, asa cum este prevazut in preambulul ei, in forma in care se va aplica, nu va rezolva problema, cel putin la nivelul judetului Botosani. Desi se prevede in preambul decontarea integrala a navetei elevilor, in realitate Ministerul Invatamantului a realizat un proiect de Hotarare de Guvern care sa stabileasca limitele maximale de decontare a abonamentelor elevilor care sunt apropiate de cele care se deconteaza acum. La nivelul judetului Botosani aceasta problema va continua inclusiv cu ordonanta 69 /2016. Poate aceasta Ordonanta ar trebui sa tina cont si de cazurile particulare, asa cum este judetul Botosani.”a precizat Liviu Axinte, lider LSI Botosani

Sindicalistul de la Botosani considera ca in situatia in care Hotararea de Guvern va fi adoptata in aceasta forma, rata abandonului scolar va creste.

 

de |2016-11-09T14:08:04+02:009 noiembrie 2016|Local|

Leave A Comment