Legea armelor se modifică: Polițiștii pot folosi pistoalele din dotare fără să mai răspundă penal

Legea armelor se modifică: poliţiştii şi jandarmii care sunt nevoiţi să folosească arma din dotare nu vor mai răspund penal, dacă aceasta este făcută în condiţiile şi situaţiile prevăzute de lege.

Modificare vine ca o cerinţă a Uniunii Europene, în condiţiile în care România se afla printre ultimele ţări care nu operaseră o astfel de schimbare. Iniţiativa legislativă aparţine fostului ofițer SPP, deputatul Ștefan Burlacu, iar parlamentarii au adoptat marţi modificarea și completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor.

Astfel, conform proiectului adoptat, printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale și materiale a polițiștilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice și siguranței naționale care deschid focul, respectând legea

Legii 17 din 1996 i s-a adăugat un nou articol în care se spune: „Uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale”.

În Expunerea de motive a proiectului se arată că prin legea 295 din 2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată în 2014, se specifică încă din primul articol că prevederile ei „nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice”. Pentru aceste instituţii, până acum se stabileau norme proprii prin legile speciale care reglementează atribuţiile acestora, ceea ce ducea la probleme în situaţiile în care acestea trebuiau să colaboreze.

Sursa: Realitatea.Net

de |2016-09-09T09:32:46+02:009 septembrie 2016|National|

One Comment

  1. botosanean 9 septembrie 2016 at 16:11 - Reply

    In Parcul Tineretului cu voi si in Centrul Vechi.Sant multe ciori acolo.

Leave A Comment