O botoșăneancă își investește averea pentru a salva Cazinoul din Vatra Dornei

Ajuns în paragină după ce a fost retrocedat unei fundații patronate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Cazinoul din Vatra Dornei are o șansă enormă să fie reabilitat și redeschis publiciului . În 2014, clădirea a fost concesionată pe o perioadă de 49 de ani firmei Ecoland Production, deținută de către botoșăneanca Doina Berescu, fostă acţionară la companiile petrolire SOCAR şi Romtranspetrol. Acesta dorește să renoveze clădirea și să o transforme într-un centru de evenimente în care să fucționeze săli de teatru, cinematografe, restaurante și săli de coferințe.

Lurările de reabilitare blocate inexplicabil de autorităţile locale şi Biserica Ortodoxă

De un an de zile lucrările de reabilitare nu pot începe pentru că autoritățile locale din Vatra Dornei refuză să pună la dispoziția firmei care a concesionat clădirea un spațiu necesar organizării de șantier. Societatea a primit doar clădirea şi un metru de teren în jurul acesteia, însă firma patronată de Doina Berescu ar avea nevoie pe perioada lucrărilor de o suprafață de 2000 de metri pătrați. Primarul din Vatra Dornei refuză să pună la dispoziție terenul necesar motivînd că la mijloc ar fi vorba de un litigiu funciar cu BOR. „Parcela respectivă care este cerută la retrocedare este cam de 30 de hectare, deci la ora actală noi nu ne putem permite să facem lucruri greșite. O să încercăm să găsim calea legală să putem da și organizare de șantier. Până nu găsim calea legală, nu putem să ne legăm de terenul din jurul cazinoului.”, a declarat săptămâna trecută pentru un post de televiziune central Ilie Boancheș, primarul municipiului Vatra Dornei.

Dreptate căutată în arhivele din Viena

Doina Berescu susţine însă că la mijloc ar fi vorba de rea voinţă sau dezinteres din partea autorităţilor locale care refuză să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei. „Nu pot să-mi dau seama de ce au această atitudine. Mi se pun beţe-n roate de către autoritățile locale. Mă gândesc că poate au atitudinea asta pentru sunt femeie sau că vin din Botoșani să reabilitez o clădire monument istoric în Vatra Dornei?! Nu pot să-i înțeleg! Până la urmă eu investesc acolo niște bani și nu plec cu clădirea nicăieri. Este o concesiune pe 49 de ani. Recent am găsit actele de proprietate în arhivele din Viena, clădirea fiind construită pe vremea Austro-Ungariei. Voi demonstra cine este şi proprietarul terenului din jurul clădirii și se va termina povestea asta. Acum actele sunt date la tradus. ” a spus Doina Berescu.

Iniţiativa botoşănencei, susţinută de ONG-uri

Cazinoul din Vatra Dornei este considerat o adevărată capodoperă arhitecturală şi este primul cazinou construit în România. Clădirea a fost construită pe vremea Imperiului Austro-Ungar, inaugurată în 1889 de însuşi împăratul Frantz Iosef, şi rivaliza cu cazinouri din Viena, Paris sau Baden Baden. Având în vedere că în țară mai sunt încă două cazinouri de acest fel, în Constanța și Sinaia, demersurile botoșănencei sunt susținute de mai multe asociaţii culturale nonguvernamantale care încearcă să sensibilizeze autoritățile prin campanii publice de informare sau concerte de muzică. Deocamdată orice zi pierdută sporeşte gradul de deteriorare al clădirii. Acoperişul fiind distrus, în pereţii cazinoului se infiltrează orice picătură de ploaie.

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE POZE DE EPOCA CU CAZINOUL DIN VATRA DORNEI

de |2015-08-30T10:25:12+02:0026 august 2015|Botoșani Cultural, Local|

3 Comments

  1. Mara 30 august 2015 at 05:37 - Reply

    Cred că mai bine ar restaura cazinoul. Dacă e vorba de renovare, rezultatul ar putea fi dezastruos.

  2. augustin p. 22 septembrie 2016 at 20:42 - Reply

    sa va fie rusine d.l primar k nu ati prea facut mare lucru pt Dorna si mai sante.ti si contra cand altcineva vrea sa faca,bine k ati triplat taxele,,,,RUSINE..NESIMTIRE

  3. Liciu Cristian 19 octombrie 2016 at 15:26 - Reply

    Sa iti fie rusine primare ca nu esti in stare de nimik,lasa oameni sa repare cazinoul ca asta e cel mai fain monument din vatra dornei nu mai furati atata curent dati voie sa inceapa constructi,stiu ca toti oameni vrem asta dc nu ascultati si pe altii

Leave A Comment