Cine sunt cei care-i vor verifica pe bogătaşii Botoșaniului

ANAF a făcut publică lista cuprinzând pe primii 8 din cei 12 inspectori care vor funcţiona la nivelul Direcţiei Regionale de Finanţe Iaşi în nou înfiinţatul Serviciul de Verificări Fiscale. Printre aceştia şi doi inspectori fiscali din Suceava care, vor trebui să ţină piept marilor bogătaşi. Conform declaraţiilor de avere de anul trecut, cei doi suceveni selectaţi să facă parte din această elită a Fiscului, au încasat în anii trecuţi venituri doar cu puţin peste salariul mediu, au ceva terenuri, câte o casă dar, şi datorii la bănci şi persoane private, conform obiectivdesuceava.

Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi a stabilit numele a opt dintre cei 12 inspectori care vor face parte din Serviciul de verificări fiscale, parte a structurii naţionale ce va deveni funcţională din luna martie a acestui an ce vizează controlul marilor averi. Printre aceştia şi doi suceveni. Este vorba despre Adrian Marius Bucaciuc, inspector superior la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava şi Valentin Iftimescu, inspector principal la aceeaşi instituţie judeţeană. Acestora li se adaugă Eugen Alexa – inspectoru superior la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, Daniel Isac – inspector superior la aceeaşi instituţie fiscală ieşeană, Cornel Gherasim – consilier superior AJFP Botoşani, Ortansa Tudor, consilier superior AJPF Vaslui, Mihai Bilan consilier superior AJPF Vaslui şi Elena Scripcaru, inspector superior AJFP Iaşi.

Am arătat cu un alt prilej că până la sfârşitul lunii martie a.c., cel târziu, vor trebui să devină funcţională în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) o structură de verificare fiscală care să cerceteze modul în care au fost dobândite marile averi.

La nivel naţional a fost anunţat o competiţie internă pentru ocuparea a 120 de posturi în cadrul acestei noi entităţi, 12 dintre acestea urmând să revină Direcţei Regionale de Administrare Fiscală Iaşi, de care depinde şi judeţul nostru alături de alte cinci judeţe din Moldova unde se va înfiinţa un Serviciu de Verificări Fiscale. In fiecare dintre judeţele arondate va funcţiona câte un birou de verificări fiscale, ce va cuprinde doi, maxim trei inspectori, care vor avea la dispoziţie logistica aferentă pentru a-şi duce la bun sfârşit munca. In cursul lunii trecute, pentru cele 12 posturi de inspectori ai acestei noi structuri s-au înscris la Iaşi 20 de candidaţi din care au fost selectaţi, cum am arătat, doar 8. La nivelul Direcţei Regionale de Administrare Fiscală Iaşi ar fi deja o listă de 350 de persoane cu mulţi bani din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Iaşi şi Vaslui a căror venituri vor fi luate imediat la puricat de inspectorii nou intraţi în pâine la Serviciul de verificări fiscale de pe lângă Direcţia Regională de Administrare Fiscală Iaşi. Pentru a nu exista prea multe şanse de toleranţă în cadrul acestor operaţiuni de inspecţie, inspectorii de la Suceava vor fi trimişi în alte judeţe şi de acolo vor veni în judeţ la noi verificatori care să nu aibă nici în clin nici în mânecă cu persoanele locale suspectate că au dobândit averi ilicite.

Pentru cei 350 care vor intra în primă fază sub lupa inspectorilor din structura ce verifică dacă averile au fost dobândite în mod licit sau nu, s-a făcut anterior o analiză de risc pe baza veniturilor declarate în comparaţie cu proprietăţile deţinute – clădiri, terenuri, conturi în bănci, etc.. şi au fost incluse pe lista persoanelor care vor fi verificate cel în cazul cărora s-a constatat o diferenţă foarte mare între veniturile realizate şi valoarea impozitelor plătite.

La evaluarea veniturilor s-au calculat inclusiv sumele deţinute în conturi bancare, dar şi din străinătate. Se va mai ţine cont şi de bunurile achiziţionate de cel ce va fi verificat, obţinându-se date de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru evaluarea bunurilor imobile (terenuri, clădiri) sau de la serviciile de înmatriculări auto pentru maşinile achiziţionale dar şi de la registrele de acţionari şi de la alte registre comerciale oficiale pentru a putea fi identificate investiţiile în acţiuni, obligaţiuni, etc.

de |2015-02-03T11:44:41+00:003 februarie 2015|Local|

Leave A Comment