Unde fugim de acasă? „Bani din cer” la Teatrul Mihai Eminescu. Râsul va mântui lumea!

Daniela Bucataru , Sorin Ciofu, Alexandru Dobinciuc, Gheorghe Frunza, Petronela Lorena Chiributa, Vlad Volf, Vali Popa si Petrut Butuman – actorii Teatrului Mihai Eminescu, va asteapta duminica 5 octombrie la ora 18, la Casa Tineretului, sa radeti impreuna cu ei. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu. Piesa este o farsă spumoasă cu răsturnări de situatii, cu qui-pro-quo-uri, comic de limbaj si toate ingredientele specifice genului.

„Bani din cer este o piesă care este jucată mai peste tot în lume, se joacă cu succes, are o mare priză la spectatori. Ce am încercat noi este o versiune a noastră, care ne place foarte mult nouă sper să placă si spectatorilor, pentru că tot ce facem pentru spectatori facem”, a spus Alexandru Vasilache- regizorul spectacolului.

Henry Perkins, un banal contabil, îşi încurcă servieta cu a unui Al Capone şi, în loc de obişnuitul sandwich şi acte, găseşte o fabuloasă sumă de bani. Bucurânduse de şansă, Henry vrea să plece cu soţia sa la Buenos Aires. Planurile sunt însă încurcate de cina organizată de soţie în cinstea zilei sale de naştere, de cei doi prieteni invitaţi, de şoferul chemat să-i ducă la aeroport şi de ce doi poliţişti ce apar acasă la Henry. Finalul este total neaşteptat şi răsplăteşte pe toată lumea, personaje şi spectatori, cu sume egale de bani.

„Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi “Bani din cer” nu face excepţie de la “regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Personajului principal “îi cade din cer” un mare noroc – o sumă enormă de bani. Şi apoi apar întrebările: ce să faci cu o sumă de bani atât de mare? Cum să gestionezi corect aceşti bani? Care sunt… ispitele care se ivesc? Care sunt primii paşi de făcut în momentul în care ai atât de mulţi bani?

Orice situaţie de acest fel – când capeţi – surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, de reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!”

Alexandru Vasilache regizorul spectacoluli, a venit de la Chisinău în teatrul botosănean în anul 2004, după ce a fost începând cu 1992 până în 1999, a plecat apoi la Bucuresti la Teatrul Odeon, a făcut un teatru studio în capitală, Union si de ce va vreme este directorul general al Moldova Film. În acesti zece ani a realizat la Botosani o serie de spectacole memorabile.

„În acesti zece ani am făcut spectacole cu care mă mândresc si tiparul acestor spectacole făcute la Botosani le-am transpus si în alte teatre, alte scene, unde a mers la fel cu succes. Este o trupă bine închegată, tin foarte mult la ea. Deja am un dor când plec, mă tot gândesc ce lucrări noi fac. Eu vin cu propuneri si mai vin si colegii mei din teatru cu idei. Vreau să vă spun că dacă nu am plecat până acum, dorinta mea este să revin de fiecare dată” s-a destăinuit regizorul basarabean Alexandru Vasilache despre colaborarea cu actorii de la Botosani.

“Bani din cer” – o reusita a Teatrului Mihai Eminescu, fiind un exemplu de farsă perfect interpretată si mult dorită de marele public.

de |2014-10-03T10:22:58+00:003 octombrie 2014|Botoșani Cultural|

Leave A Comment