„AVARUL” lui Moliere la Teatrul Mihai Eminescu

Se deschide stagiunea teatrala 2014-2015.

Sâmbătă, 27 septembrie si duminică, 28 septembrie 2014, ora 18.00, actorii Teatrul Mihai Eminescu va invita la o incursiune inedita in lumea lui Moliere in viziunea regizorului Cristian Gheorghe. Asa cum stiu deja iubitorii de teatru din Botosani, realibitarea Teatrului Mihai Eminescu e in plina desfasurare insa actorii botosaneni nu se abat de la misiunea lor profesionala si astfel se bate gongul deschiderii unei noi stagiuni. Intr-un spatiu nou, spectatorii sunt invitati la spectacol: „AVARUL” de Moliere regia artistica – Cristian Gheorghe, scenografia – Mihai Pastramagiu, coregrafia – Victoria Bucun. In distributie: Bogdan Muncaciu, Sorin Cimbru, Lidia Uja, Sorin Ciofu, Cristina Ciofu, Gheorghe Frunza, Mirela Nistor, Petrut Butuman, Valentin Popa, Ioan Cretescu, Mihai Dontu, Alexandra Vicol, Ana Baciu, Sorina Baleanu, Codrut Andrici, Raul Poama-Neagra, Theodor Soptelea, Ioana Nimigean.

“Propun publicului o lectura inedita, povestind “Avarul” dintr-un punct de vedere diferit chiar de cel al autorului, Moliere. In spectacolul meu sunt doar personaje negative. Este vorba despre dezumanizarea la care duce goana disperata pentru “a avea”, pentru a pazi ceea ce avem, fiind mereu preocupati de a avea cat mai mult, goana care, din nefericire, duce la o rapacizare generala, rapacizare care distruge societatea in intregul ei si pe fiecare individ in parte, rapacizare care nu ingaduie dezvoltarea sentimentelor pure si frumoase din om. Moliere, in textul “Avarul”, a pus in evidenta rautatea unui singur om, rautate provocata de zgarcenie, de avaritie, in vreme ce celelalte personaje sunt bune, minunate, ideale. Acestea iubesc minunat, traiesc minunat, sunt aproape perfecte. Ei bine, in spectacolul meu lucrurile sunt asezate aproape “pe invers”. Harpagon este o victima, dar prin rautatea sa molipseste toate personajele din preajma, facandu-le sa fie negative. Nimeni nu mai este pur. De ce aceasta intoarcere surprinzatoare? Pentru ca iubirea cuplurilor nu se poate dezvolta tocmai datorita zgarceniei tatalui, datorita privarii de libertate. Fara puterea materiala alaturi, pur si simplu personajele nu pot merge mai departe! Este un spectacol care mai degraba pune intrebari asupra unor situatii, lasand spectatorilor libertatea de a gasi raspunsuri. In ce ma priveste, propun o dezbatere asupra vulnerabilitatii noastre in fata saraciei, despre imposibilitatea dezvoltarii sentimentelor atunci cand ne domina saracia”, spune Cristian Gheorghe, regizorul spectacolului “Avarul”.

Spectacolele au loc la Casa de Cultura a Tineretului (bd. Mihai Eminescu).

Agentia Teatrala se gaseste in incinta “Centrului National de Informare si Promovare Turistica”, din Centrul Istoric – Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4.

de |2014-09-26T09:55:48+00:0026 septembrie 2014|Botoșani Cultural|

Leave A Comment