De anul viitor, revistele de cultură vor fi subvenţionate de la bugetul de stat

Senatul a aprobat, cu 109 voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri propunerea legislativă privind finanţarea revistelor cultural reprezentative. Sumele alocate vor fi utilizate pentru asigurarea cheltuielilor cu salariile, drepturile de autor, hârtia şi tiparul, difuzarea, precum şi pentru alte uniuni de creatori din fiecare domeniu.
De anul viitor, revistele aparţinând Uniunilor de Creatori (Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, UniuneaTeatrală, Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Arhitecţilor) vor fi subvenţionate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, cu suma de 4 milioane lei, suma indexabilă anual. O revistă de cultură nu este un ziar care se hrăneşte din evenimentele cotidiene şi nici nu se susţine financiar din publicitate.
„Este echitabil ca revistele de cultură aparţinând uniunilor de creatori să beneficieze de finanțare din partea statului, tot așa cum beneficiază de sprijin revistele comunităţilor româneşti din afara graniţelor şi revistele minorităţilor naţionale din România. Aceste publicaţii sunt ele însele adevărate instituţii de cultură, paginele lor găzduiesc opiniile creatorilor de artă din România, dar şi ale unor personalităţi remarcabile ale culturii internaţionale. De aceea, susţinerea lor în prezent, când se confruntă cu probleme financiare ce pot determina chiar dispariţia lor, este mai mult decât necesară”, a precizat senatorul Doina Federovici, coiniţiator al proiectului.
Prin această lege privind subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România se rezolvă permanentizarea culturii româneşti, exprimarea spriritului într-un mod organizat şi coerent, dar şi discriminarea deja existent şi menţionată mai sus.

de |2014-09-10T11:26:44+00:0010 septembrie 2014|Cultural|

Leave A Comment