ATENŢIE PRIMARI! Curtea de Apel Bucureşti a suspendat normele de aplicare a legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân! Nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării şi uciderii câinilor fără stăpân!

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat vineri decizia în favoarea organizatiei internationale VIER PFOTEN suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân. Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime. Efectul imediat este acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare si, drept consecintă, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării si uciderii câinilor fără stăpân.

”Decizia Curtii de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal clar si independent că noua lege care permite uciderea câinilor nu functionează. Suntem astfel si mai încrezători în obiectivul nostru de a determina o gestionare ratională, si nu emotională, a situatiei câinilor fără stăpân. 62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorinta lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii, VIER PFOTEN.

Legea uciderii a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil si-a pierdut viata după ce a fost atacat de câini pe o proprietate privată. Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, iar uciderile au început în lunile ce au urmat. Până astăzi, mii de câini au fost ucisi în mai multe orase, inclusiv în Bucuresti. VIER PFOTEN a început din ianuarie 2014 să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează.

”Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritățile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici”, explică Gabriel Păun. ”Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adăposturi”.

Încă de la început, VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog si i-a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost initial ignorată si apoi respinsă. Din acest motiv, în martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotărarea de Guvern la Curtea de Apel din Bucuresti.

VIER PFOTEN crede într-o solutie strategică pe termen lung de gestionare a problemei câinilor fără stăpân în România si în alte tări europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comună la nivel european, implementată prin planuri de actiune la nivel national de către municipalităti, stabilite si supervizate de Guvern, dezvoltate si sustinute de veterinari si organizatiile de protectie a animalelor, totul bazat pe o întelegere comună a relatiei dintre oameni si animale. În ultimii ani, VIER PFOTEN si-a concentrat atentia si eforturile pentru a stopa reproductia câinilor – principala cauză a aparitiei animalelor fără stăpân.

”Cu sprijinul financiar al donatorilor nostri am sterilizat peste 100.000 de câini în România. Organizatia noastră îsi oferă în continuare sprijinul în această directie, însă eforturile noastre se vor concretiza în străzi sigure si în asigurarea bunăstării animalelor doar atunci când vom avea la îndemână o lege ratională si sprijinul tuturor primăriilor”, a subliniat Gabriel Păun.

de |2014-06-29T08:52:59+02:0023 iunie 2014|Local|

3 Comments

 1. Mira 23 iunie 2014 at 16:38 - Reply

  In sfarsit….un semn de CIVILIZATIE adevarata si de JUSTITIE adevarata din Romania…
  Trebuie avuta mare grija la redactarea normelor ca NU cumva drepturile oamenilor care adopta caini sa MAI FIE violate cu INTENTIE….nicaieri in lume NU se cere acordul scris AL NIMANUI pentru adoptia cainilor…nicaieri in lume NU se impune INTRAREA cu forta pe proprietatea privata ca sa se vada cum traiesc cainii la adoptatori,…nicaieri in LUME nu le este interzis detinatorilor de caini sa se plimbe cu ei in spatiile publice sau pe IARBA ….pe unde o fi iarba aia…NICAIERI IN LUME…NUMAI in Romania…Pentru Adoptie, in tarile cu adevarat CIVILIZATE se cere doar act de identitate, dovada domiciliului pe baza unei scrisori oficiale sa zicem ( factura de electricitate, factura de apa, factura de telefon, etc ) si dovada de venit care include si ASISTENTA SOCIALA, PENSIE, etc…ATAT si nimic mai mult…planul casei si cate camere ai, si cum iti tii cainii in curte…asta NU e treaba adapostului, nici a hingherilor, nici a NIMANUI…Atentie mare de-acum in colo la toate HCL-urile primariilor…Drepturile Omului NU sun privilegii, si nici un PRIMAR nu are voia sa FACA LEGI si sa VIOLEZE drepturile nimanui.DAR, in acest moment absolut toate contractele semnate de primarii cu diverse „firme” de hingherit trebuie revizuite si , multe anulate…Plus, este evident ca toate activitatile hingheresti trebuie SUSPENDATE, pana la aprobarea noilor norme. PUNCT. SLAVA CERULUI…In sfarsit Justitia Romana a vazut LUMINA JUSTITIE ADEVARATE.

 2. liv 23 iunie 2014 at 23:20 - Reply

  Normele privind gestionarea cainilor fara stapan, comit niste abuzuri:

  – imputernicitul primarului( adica directorul adapostului public de caini) poate hotara cand sa se faca „eutanasia” cainilor din adapost daca considera ca densitatea este prea mare sau numai au conditii de intretinere.
  -copiile dupa titlul de proprietate- oamenii se tem sa nu le poate fi luata casa, alt abuz emotional, care descurajeaza adoptiile.
  -obligativitatea microciparii pana-n 2015- ori in lege scrie ca este permisa oricare dintre mijloacele de identificare( crotal, medalion, tatuaj, microcip)0
  Nu poti obliga un proprietar care are cainele sterilizat sa si-l microcipeze- are cineva un interes financiar cu o firma de achizitii de microcipuri???

 3. Rodica 24 iunie 2014 at 12:42 - Reply

  asa este, cineva are interese mari cu microciparea dar noi romani credem tot ce ne spun jegosi astia care ne-au secat tara asta de tot ce este mai bun, pana si omenia care candva a fost la loc de frunte.Rusine!

Leave A Comment